Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Exportkrimp van 4%: Bedreigt dit jouw bedrijf? Ontdek hoe je je kunt wapenen!

Exportkrimp: De export van goederen in Nederland is met 4% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel. In dit artikel bespreken we de oorzaken van de exportkrimp, de impact op bedrijven en de stappen die ondernemers kunnen nemen om zich te wapenen tegen financiële tegenslag. We bieden ook praktische oplossingen van Archeas om uw bedrijf te helpen overleven in deze uitdagende tijden.

Exportkrimp van 4%: Bedrijf bedreigd? Ontdek hoe u zich kunt wapenen!

De recentste cijfers over de export tonen een zorgwekkende trend: in februari kromp de export van goederen met bijna 4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus het CBS. De exportkrimp wordt voornamelijk toegeschreven aan sectoren zoals aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen. De omstandigheden voor export waren ook ongunstiger dan in voorgaande maanden, zoals blijkt uit de CBS Exportradar van april. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor ondernemers en hoe kunnen zij zich wapenen tegen financiële tegenslagen?

 

Impact op het bedrijfsleven

De exportkrimp heeft directe gevolgen voor ondernemingen die afhankelijk zijn van internationale handel. Vooral in sectoren die sterk vertegenwoordigd zijn in de export, zoals de industrie, kunnen bedrijven een daling in omzet ervaren. De productie in de Nederlandse industrie bijvoorbeeld, is in februari 2,3% lager dan een jaar eerder. Ruim de helft van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde minder dan in dezelfde periode vorig jaar, met de transportmiddelenindustrie als grootste daler.

 

Financiële uitdagingen voor ondernemers

Deze ontwikkelingen brengen financiële uitdagingen met zich mee voor ondernemers. Een exportkrimp en dalende productie kunnen leiden tot omzetverlies en liquiditeitsproblemen. Toename van faillissementen in bepaalde sectoren, zoals bijvoorbeeld de handel, kan de concurrentiedruk verhogen en het ondernemersklimaat verslechteren. Dit kan leiden tot overaanbod en prijsdruk, verlies van consumentenvertrouwen en strengere financieringsvoorwaarden. Ondernemers moeten proactief handelen door te diversifiëren, financiële planning toe te passen en financiële reserves op te bouwen om zich voor te bereiden op mogelijke tegenvallers.

 

Stijging van faillissementen

In maart meldt het CBS dat er, na correctie voor zittingsdagen, 8 bedrijven minder failliet zijn verklaard dan in februari, wat neerkomt op een daling van 2%. Ondanks deze afname wijst de langere trend op een bijna twee jaar durende stijging van het aantal faillissementen. In de eerste drie maanden van 2024 zijn er ruim 46% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze fluctuaties in faillissementen kunnen bredere economische uitdagingen signaleren.

Terwijl het CPB een gematigde groei voor de economie voorspelt, wijzen de toenemende faillissementen en financiële druk op bedrijven op een complexer scenario. De NVVK rapporteert dat meer dan 250.000 bedrijven momenteel betalingsproblemen ervaren bij de overheid vanwege coronaschulden, waarvan 50.000 ernstige problemen hebben. Deze cijfers laten niet alleen de nasleep van de COVID-19-pandemie zien, maar onderstrepen ook de uitdagingen waar bedrijven voor staan om financiële stabiliteit te handhaven te midden van economische onzekerheid. Daarom is het van essentieel belang voor ondernemers om deze trends nauwlettend te volgen en veerkrachtig te blijven in deze onzekere tijden.

 

Oplossingen van Archeas:

Als partner in financiële dienstverlening staat Archeas klaar om ondernemers te ondersteunen bij het beheer, de evaluatie en de optimalisatie van hun financiële aspecten. Wij bieden een uitgebreid scala aan diensten om uw bedrijf te helpen bij het navigeren door uitdagende economische tijden:

  1. Bedrijfsanalyse: Archeas biedt gedetailleerde analyses van financiële overzichten en ratio’s om inzicht te krijgen in de huidige situatie en toekomstige mogelijkheden van uw bedrijf.
  2. Bedrijfsfinanciering: Met expertise in bedrijfsfinanciering begeleidt Archeas bedrijven bij het verkrijgen van het benodigde kapitaal voor groei en ontwikkeling.
  3. Bedrijfswaardering: Archeas biedt nauwkeurige bedrijfswaarderingen om strategische beslissingen te ondersteunen, zoals fusies, overnames of interne planning.
  4. Financiële planning: Archeas optimaliseert financiële planning op strategisch niveau om bedrijfsdoelen te bereiken en de algehele financiële gezondheid te verbeteren.
  5. Investeringsanalyse: Archeas voert grondige analyses uit van potentiële investeringsmogelijkheden om risico’s en rendementen te evalueren, waardoor u weloverwogen investeringsbeslissingen kunt nemen.
  6. Rendementsverbetering: Archeas biedt uitgebreide evaluatie van investeringsmogelijkheden om u te helpen de beste beslissingen te nemen voor uw bedrijf.

 

Met Archeas als partner hebben ondernemers toegang tot betrouwbare dienstverlening en waardevolle inzichten om hun bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen. Door samen te werken met Archeas kunnen ondernemers weloverwogen financiële beslissingen nemen voor een succesvolle toekomst, zelfs in uitdagende economische omstandigheden.

 

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen groeien en bloeien? Laten we samen een kop koffie drinken en ideeën uitwisselen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en te sparren over jouw financiële toekomst!

📧 contact@archeas.com

☎  06 25 340 498

📅 Agenda

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!