Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Overwinnen van economische uitdagingen: Praktische tips voor de Nederlandse industrie & detailhandel

Overwinnen van economische uitdagingen: Praktische tips voor de Nederlandse industrie & detailhandel

In het vierde kwartaal van 2023 tekende zich een zorgwekkende trend af in de Nederlandse industrie: een omzetdaling van maar liefst 9,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Dit markeerde het derde opeenvolgende kwartaal van dalende omzetten, volgens recente cijfers van het CBS. 

 

Deze daling trof zowel binnenlandse als buitenlandse omzetten, waarbij de buitenlandse omzet iets sterker afnam. Gedurende heel 2023 was de industriële omzet 5,6% lager dan in 2022. De grootste omzetdalingen werden genoteerd in sectoren zoals raffinaderijen en chemie, waar de omzet met 14,4% daalde. Zelfs in andere branches, zoals transport en voedings- en genotmiddelen, was een duidelijke terugval te zien. 

 

Deze omzetdaling vertaalde zich ook naar afzetprijzen, die in het vierde kwartaal van 2023 met 4,2% daalden ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name de raffinaderijen en de chemische industrie werden zwaar getroffen, met een daling van 12,7% in afzetprijzen. 

 

De winstgevendheid van bedrijven in de industrie verslechterde ook, met acht opeenvolgende kwartalen waarin meer bedrijven melding maakten van een afname dan van een verbetering van de winstgevendheid. Niettemin was er een lichtpuntje: het aantal faillissementen in de industrie was lager in het vierde kwartaal van 2023 in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

 

Terwijl de industrie worstelt met deze uitdagingen, ervaren detailhandelaren een gemengde realiteit. De omzet in de detailhandel steeg met 4,1% in het vierde kwartaal van 2023, voornamelijk gedreven door hogere prijzen en meer verkopen. Toch gingen er meer detailhandelsbedrijven failliet, wat aantoont dat er dieperliggende problemen spelen. 

 

Vooral de opkomst van online winkelen heeft een grote invloed gehad op de traditionele detailhandel. Terwijl de online omzet groeit, voelen multichannel detailhandelaren de druk van een afnemende online omzet. 

 

Als antwoord op deze uitdagingen moet jij als ondernemer in zowel de industrie als de detailhandel proactieve stappen ondernemen. Hier zijn enkele praktische tips: 

  1. Strategische planning: Ontwikkel een duidelijke strategie om jouw bedrijf aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. 
  2. Risicobeheer: Identificeer en beheer potentiële risico’s om financiële stabiliteit te waarborgen. 
  3. Financiële analyse: Analyseer jouw financiële gegevens om inzicht te krijgen in prestaties en mogelijke verbeteringen. 
  4. Investeer in innovatie: Versterk jouw concurrentiepositie door te investeren in innovatie en digitalisering. 
  5. Operationele efficiëntie: Optimaliseer bedrijfsprocessen om kosten te verlagen en efficiënter te opereren. 

 

Binnenkort een keer sparren? 

Bij Archeas begrijpen we de unieke uitdagingen waarmee jij wordt geconfronteerd. Ons team van deskundige financiële adviseurs staat klaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe onze expertise jouw bedrijf kan helpen gedijen te midden van economische onzekerheid en verandering. 

📧 contact@archeas.com

☎  06 25 340 498

📅 Agenda

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!