Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Maak van 2025 een Succesvol Jaar met een Slimme Budgetten.

Maak van 2025 een Succesvol Jaar met een Slimme Budgetten.

Als ondernemer weet je dat de wereld om je heen constant in beweging is. De recente Prinsjesdag 2024 heeft weer een aantal belangrijke veranderingen gebracht. Of je nu te maken krijgt met stijgende kosten, nieuwe belastingregels of wijzigingen in subsidies, één ding is duidelijk: dit is hét moment om vooruit te kijken en een goed plan te maken voor 2025. Niet alleen om je bedrijf stabiel te houden, maar ook om te profiteren van de kansen die deze veranderingen kunnen bieden.

In dit artikel laten we je zien waarom een budget zo belangrijk is, wat de belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor jouw bedrijf zijn en hoe je een solide financieel plan opstelt waarmee je goed voorbereid bent op 2025.

 

Wat verandert er na Prinsjesdag 2024?

De kabinetsplannen van Prinsjesdag brengen dit jaar een aantal significante veranderingen voor ondernemers. De MKB-winstvrijstelling wordt verlaagd naar 12,7% in plaats van de eerder verwachte verlaging naar 12,03%. Dit is goed nieuws, zeker voor kleinere bedrijven die te maken hebben met krappe marges. Voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) is er nog meer verlichting: de dividendbelasting in box 2 wordt verlaagd van 33% naar 31% voor bedragen boven €67.000​ ​​(EY Home). Voor familiebedrijven wordt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) versoepeld, wat het gemakkelijker maakt om je bedrijf door te geven aan de volgende generatie ​(Rabobank). Maar er zijn ook uitdagingen. In 2026 stijgt het btw-tarief op culturele diensten en logies van 9% naar 21%. Dit is een forse verhoging die bedrijven in deze sectoren zwaar kan treffen ​(KVK).

 

Waarom is budgetteren juist nu zo belangrijk?

Een goed budget zorgt voor stabiliteit en geeft je de flexibiliteit om in te spelen op veranderingen. In een tijd waarin we te maken hebben met inflatie en stijgende energiekosten, geeft een solide financieel plan je de ruimte om deze kosten goed in te schatten. Bovendien biedt een budget houvast wanneer je moet inspelen op onvoorziene omstandigheden, zoals prijsstijgingen of nieuwe regelgeving.

Voor bedrijven in Noord-Nederland, waar seizoensinvloeden zoals toerisme en landbouw een grote rol spelen, is het cruciaal om te plannen voor periodes van lagere inkomsten. Een goed budget helpt je deze periodes te overbruggen, terwijl je tijdens drukke maanden ruimte hebt voor investeringen in groei en innovatie.

Met de terugdraaiing van de versobering van de 30%-regeling ​(EY Home), biedt 2025 ook kansen om optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen. Nu al anticiperen op deze veranderingen kan je bedrijf op de lange termijn sterker maken.

 

Hoe stel je een effectief budget op?

Het opstellen van een realistisch budget vraagt om zorgvuldigheid, maar het is zeker haalbaar met de juiste stappen:

  • Start met een analyse van je huidige financiën: Kijk naar je inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. Zorg ervoor dat je seizoensinvloeden meeneemt in je berekeningen, zeker als je in sectoren zoals toerisme of landbouw werkt.
  • Houd rekening met de fiscale wijzigingen: Nieuwe belastingregels zoals de verhoging van de btw op hotels en culturele diensten vragen om aanpassingen in je financiële planning. Door nu al rekening te houden met deze kostenstijgingen, kom je later niet voor verrassingen te staan ​(KVK).
  • Bouw een buffer in voor onverwachte kosten: De stijgende energiekosten of mogelijke marktveranderingen kunnen je planning in gevaar brengen. Zorg voor een buffer die je bedrijf weerbaar maakt tegen deze schommelingen.
  • Herzie je budget regelmatig: De economische situatie verandert snel. Het is belangrijk om je budget periodiek te evalueren en aan te passen waar nodig. Zo kun je proactief reageren op nieuwe kansen of risico’s.
  • Houd rekening met verschillende scenario’s: Effectieve budgetten zijn robuust. Het is daarom van belang om met meerde scenario’s rekening te houden. Wat gebeurt er met de cashflow als de omzet bijvoorbeeld 15 – 25% tegenvalt? Houd daarnaast ook vooral rekening met een omzetstijging van bijvoorbeeld 15 – 25%. Dit kan ook gedaan worden voor schommelingen in de operationele kosten of de financieringskosten.

 

Hoe kan Archeas je helpen?

Het opstellen van een effectief budget vraagt om meer dan alleen het in kaart brengen van cijfers. Het begint bij een grondige analyse van je cashflow, waarbij je ook rekening houdt met fiscale veranderingen en andere factoren die je financiële positie beïnvloeden. Met een sterke financiële planning ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en zie je bovendien duidelijk wat de impact van je beslissingen zal zijn op de toekomst van je bedrijf. Onze ervaren adviseurs begrijpen de specifieke uitdagingen van ondernemers in deze regio en helpen je om een toekomstbestendig budget op te stellen. Of je nu wilt groeien, focust op bedrijfsopvolging of efficiëntie wilt verbeteren, wij begeleiden je graag bij het realiseren van je doelen voor 2025.

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!