Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Investeringen en export in januari 2024 gekrompen: Hoe hier mee om te gaan?

Investeringen en export in januari 2024 gekrompen: Hoe hier mee om te gaan?

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het nemen van beslissingen die de financiële gezondheid van je bedrijf beïnvloeden, met name op het gebied van financiële strategieën. Een belangrijk aspect van deze besluitvorming is investeringen. Echter, recente cijfers gepresenteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen op een uitdaging: investeringen krimpen met ruim 3% in januari vergeleken met het voorgaande jaar. In januari 2024 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,4% kleiner dan het jaar ervoor. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan minder investeringen in gebouwen en vliegtuigen. Desondanks is er een lichte stijging te zien in investeringen in personenauto’s en machines. Deze gegevens, hoewel niet gecorrigeerd voor werkdagen, illustreren een trend die elke ondernemer serieus zou moeten nemen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de investeringsomstandigheden in maart volgens de CBS Investeringsradar ongunstiger zijn dan in januari. Verschillende factoren, zoals de situatie op afzetmarkten en financiële markten, spelen hierbij een rol. Hoewel een verbetering van de omstandigheden niet per se resulteert in een grotere investeringsgroei, is het duidelijk dat aanpassing cruciaal is voor het handhaven van financiële stabiliteit.

Hetzelfde geldt voor de export. In januari 2024 kromp het volume van de goederenexport met 3,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan sectoren zoals aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen. Bovendien was de goederenimport in januari 12,0% kleiner dan het jaar ervoor, voornamelijk door aardgas en aardolieproducten.

De omstandigheden voor export in maart waren volgens de CBS Exportradar eveneens ongunstiger dan in januari. Dalingen in het Duitse producentenvertrouwen en de industriële productie droegen hieraan bij.

Als ondernemer kun je deze ontwikkelingen niet negeren. Het is tijd om proactief te handelen en je financiële strategieën aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  1. Flexibiliteit in exportstrategieën: Identificeer nieuwe markten en pas je exportstrategieën aan om te profiteren van groeimogelijkheden elders. Houd rekening met veranderingen in de internationale handelsomgeving en anticipeer op potentiële verstoringen.
  2. Kostenbeheersing: Analyseer je operationele kosten grondig en identificeer mogelijkheden voor efficiëntieverbeteringen. Snij waar nodig in kosten zonder de kwaliteit van je producten of diensten in gevaar te brengen.
  3. Financiële planning: Investeer in nauwkeurige financiële planning om beter te anticiperen op toekomstige trends en risico’s. Een goed inzicht in je financiën stelt je in staat om tijdig aanpassingen door te voeren.
  4. Samenwerking en netwerken: Zoek naar samenwerkingsverbanden en netwerkmogelijkheden die kunnen bijdragen aan groei en veerkracht van je bedrijf. Deel kennis en ervaringen met andere ondernemers om van elkaar te leren en nieuwe kansen te ontdekken.

Kortom, de financiële uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben, vereisen een flexibele en proactieve aanpak. Door je aan te passen aan veranderende omstandigheden en strategieën te implementeren die inspelen op nieuwe kansen, kun je de financiële gezondheid van je bedrijf beschermen en toekomstige groei veiligstellen.

 

Sparren we binnenkort een keer onder het genot van een kop koffie? Plan eenvoudig een kennismakingsgesprek:

📧 contact@archeas.com

☎  06 25 340 498

📅 Agenda

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!