Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Financiële vooruitzichten 2024: Omgaan met stijgende kosten en prijsverwachtingen

Financiële vooruitzichten 2024: Omgaan met stijgende kosten en prijsverwachtingen

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 verwachten meer ondernemers een toename van hun verkoopprijzen dan een kwartaal eerder. Met name binnen de bouw en de dienstverlening zijn de prijsverwachtingen hoger. Daarnaast geeft iets meer dan de helft van de ondernemers aan de kostenstijgingen niet of nauwelijks te kunnen doorberekenen aan hun klanten. Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland van januari 2024, die wordt gehouden in samenwerking met KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

In het begin van de coronacrisis verwachtten meer ondernemers een daling van hun verkoopprijzen dan een stijging; daarmee waren de verwachtingen per saldo negatief. Begin 2021 liepen de prijsverwachtingen – voordat de inflatie steeg – sterk op. Deze piekten vervolgens gedurende 2022 met een saldo van bijna 50%. Vanaf 2023 daalde het saldo, tot 16% aan het eind van dat jaar. Begin 2024 verwachten weer meer ondernemers hogere verkoopprijzen. Waar de prijsverwachtingen in 2021 met name opliepen in de industrie, de bouw en later de detailhandel, is dat nu juist vooral in de dienstverlening en wederom de bouw.

Ondernemers hebben de afgelopen jaren te maken gehad met prijsstijgingen van onder andere energie en grondstoffen. In hoeverre ze de gestegen kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten verschilt sterk. Bijna 4% zegt de kostenstijgingen volledig te kunnen doorberekenen, en bijna 42% voor een groot deel. Bijna 46% kan dat voor een klein deel (nauwelijks), en iets meer dan 6% geeft aan dat dat helemaal niet kan.

Het is opmerkelijk dat binnen de landbouw, bosbouw en visserij ondernemers het vaakst aangeven dat ze gestegen kosten geheel niet kunnen doorberekenen, met bijna 31%. In de autohandel en -reparatie is dit percentage met 3% het laagst.

 

Kostenbeheersing en prijsstrategieën

Het vermogen van een bedrijf om kostenstijgingen door te berekenen aan klanten vormt een cruciaal onderdeel van een gezonde financiële strategie. Echter, zoals blijkt uit de gegevens, worstelen veel ondernemers met deze uitdaging. Vooral in sectoren zoals detailhandel, horeca en groothandel, waar concurrentie hevig is en prijsgevoeligheid hoog, kan het moeilijk zijn om kostenstijgingen door te berekenen aan klanten.

In dit scenario is het noodzakelijk voor ondernemers om creatief te zijn in hun kostenbeheersing en prijsstrategieën. Het is niet langer voldoende om simpelweg de prijzen te verhogen. Ondernemers moeten mogelijk hun operationele efficiëntie verbeteren, nieuwe markten verkennen of hun productaanbod differentiëren om hun concurrentiepositie te versterken en de druk van stijgende kosten te weerstaan.

 

Zorgwekkende trends en kansen

Een opvallende bevinding is dat 1 op de 5 ondernemers prijsstijgingen als de meest zorgwekkende ontwikkeling voor 2024 ziet. Deze perceptie is begrijpelijk gezien de voortdurende inflatoire druk en de impact ervan op operationele marges. Voor veel ondernemers is het een constante balans tussen het behouden van concurrentievermogen en het beschermen van winstgevendheid.

Echter, te midden van deze uitdagingen zijn er ook kansen. Ondernemers die proactief reageren op markttrends, klantbehoeften begrijpen en flexibel genoeg zijn om hun bedrijfsmodellen aan te passen, kunnen groeikansen ontdekken, zelfs te midden van economische onzekerheid.

 

In het kort

De bevindingen van het CBS benadrukken de financiële uitdagingen waarmee veel ondernemers worden geconfronteerd in 2024. Terwijl prijsstijgingen en kostenbeheersing zorgen voor druk op de winstgevendheid, bieden ze ook kansen voor innovatie en groei.

Het is essentieel voor ondernemers om proactief te blijven, zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en strategieën te ontwikkelen die hen in staat stellen om veerkrachtig te blijven te midden van economische volatiliteit. Door een combinatie van kostenbeheersing, strategische prijsstelling en continue innovatie kunnen ondernemers niet alleen overleven, maar ook gedijen in een dynamische zakelijke omgeving.

 

Binnenkort een keer sparren? 

Bij Archeas begrijpen we de unieke uitdagingen waarmee jij wordt geconfronteerd. Ons team van deskundige financiële adviseurs staat klaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe onze expertise jouw bedrijf kan helpen gedijen te midden van economische onzekerheid en verandering. 

📧 contact@archeas.com

☎  06 25 340 498

📅 Agenda

 

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!