Inhoud bewerken

Onze diensten

Neem direct contact met ons op

Archeas is er voor uw Finance.
Wij helpen u graag verder!

Bedrijfsfinanciering: Trends, obstakels en oplossingen

Bedrijfsfinanciering: Trends, obstakels en oplossingen

Als ondernemer sta je voor vele uitdagingen, maar een van de grootste hindernissen kan zijn om de juiste bedrijfsfinanciering te vinden om je bedrijf te laten groeien. Helaas blijkt uit recent onderzoek dat de financiering van kleine bedrijven onder druk staat. Slechts 42% van deze bedrijven klopte verleden jaar aan bij een bank of alternatieve financiers zoals ´crowdfunders´. Nog zorgwekkender is het feit dat ongeveer 58% van de microbedrijven afhaakte voordat ze de benodigde financiering konden veiligstellen, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Dit blijkt uit de ´Financieringsmonitor´ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de geldbehoefte van meer dan 300.000 Nederlandse midden- en kleinbedrijven wordt onderzocht. Volgens de Stichting MKB Financiering beginnen ondernemers nog steeds vaak hun zoektocht naar financiering bij een bank, maar het percentage is sinds 2019 gedaald van 80% naar 60% afgelopen jaar. Tegenwoordig gebruiken ze een breed scala aan andere kanalen, zoals via een accountant of een financieel adviseur. Het is essentieel voor de sector om actief samen te werken tussen banken, niet-bancaire financiers en financieel adviseurs om te voorkomen dat ondernemers vastlopen na afwijzing, zodat ze de juiste financieringsmogelijkheden kunnen vinden. In het Financieel Dagblad concludeert Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering: “Vooral kleinere ondernemers weten de weg naar financiering slecht te vinden.” Deze categorie verdient volgens hem meer ondersteuning bij het aanvragen van krediet, omdat vernieuwing vaak begint bij kleinere ondernemingen.

 

Problemen bij het vinden van financiering

Veel bedrijven stoppen hun zoektocht naar financiering omdat ze interne financiering vinden, zoals het aanspreken van bedrijfsreserves. Hoewel dit een snelle oplossing lijkt, gaat dit volgens Kleverlaan ten koste van de weerbaarheid van het bedrijf. Slechts 15% van het midden- en kleinbedrijf heeft behoefte aan externe financiering voor investeringen of uitbreidingen. Het niet vinden van de juiste financiering kan echter de groeikansen van een bedrijf ernstig beperken.

 

Alternatieven voor traditionele bankfinanciering

Het is niet langer vanzelfsprekend voor bedrijven om naar de bank te stappen voor financiering. Steeds meer ondernemers wenden zich tot alternatieve financiers, zoals crowdfunders, lease-, participatie- of factoringmaatschappijen. Dit komt tot uiting in het feit dat voor het eerst het aandeel van banken in financieringsaanvragen onder de 50% is gezakt. Dit betekent dat ondernemers op zoek moeten gaan naar nieuwe financieringsmogelijkheden om hun bedrijf te laten groeien.

 

Hoe verder te gaan?

  1. Begrijp je financieringsbehoefte: Voordat je op zoek gaat naar financiering, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van je financiële behoeften. Identificeer waarvoor je financiering nodig hebt en hoeveel kapitaal je nodig hebt om je doelen te bereiken.
  2. Onderzoek je opties: Naast traditionele bankleningen zijn er tal van alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar. Onderzoek verschillende opties, zoals crowdfunding, factoring en leasing, om de financiering te vinden die het beste bij jouw bedrijf past.
  3. Zoek deskundig advies: Het is waardevol om professioneel advies in te winnen als het gaat om financiering. Bij Archeas werken we samen met jou om de juiste financieringsoplossing voor jouw bedrijf te vinden. We analyseren de verwachte kosten en opbrengsten, identificeren risico’s en bedreigingen, en brengen potentiële waardevermeerderingen van het project in kaart. Bovendien streven we naar de juiste balans tussen externe financiering en eigen vermogen, zodat de financiering het meest oplevert voor jouw onderneming! Als laatste stap stellen wij het financieringsmemorandum voor je op, waardoor een van onze financieringspartners je snel kan helpen aan financiering.
  4. Focus op weerbaarheid: Hoewel interne financiering aantrekkelijk kan lijken, is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde balans tussen interne en externe financiering. Wees voorbereid op tegenslagen en zorg ervoor dat je bedrijf veerkrachtig genoeg is om deze uitdagingen te overwinnen. Eigen vermogen is doorgaans ook nog eens duurder dan vreemd vermogen.

 

Ontdek hoe jij als ondernemer de financiering kunt vinden die nodig is om jouw bedrijf te laten groeien en te laten gedijen in een uitdagende zakelijke omgeving. Archeas staat klaar om jou hierbij te helpen. Onze passie is het vinden van de juiste balans tussen eigen vermogen en schulden, het beoordelen van financieringsprojecten, het identificeren van kansen en bedreigingen van jouw project, en het assisteren bij het aantrekken van financiering.

 

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen. Wij begeleiden jou vanaf de tekentafel tot het moment waarop het geld op jouw bankrekening staat.

 

Maak eenvoudig een afspraak via:

📧 contact@archeas.com

☎  06 25 340 498

📅 Agenda

 

Deel dit bericht

Recente berichten

Samenwerken? We denken graag met u mee!